Ce este PREVENȚIA ORO-DENTARĂ?
Prevenția oro-dentară reprezintă practica de îngrijire a cavității orale. Ea cuprinde totalitatea măsurilor pentru a menține dinții sănătoși și a evita apariția bolilor sau a complicațiilor.
Prevenția nu este un tren pe care l-am pierdut cândva în copilărie și nu îl mai putem prinde niciodată. Prevenția este un lucru minunat pe care îl putem aplica chiar de astăzi.
De-a lungul istoriei stomatologiei (care este foarte interesantă), încă din antichitate și până în prezent, cercetările privind afecțiunile cavității orale au identificat:
- care sunt bolile
- care sunt cauzele acestora
- care este procesul de afectare
- cum pot fi tratate
Astfel, având toate aceste informații la îndemână, ne este foarte ușor să intervenim în oricare etapă.
De câte tipuri este prevenția?
Prevenția oro-dentară este de 4 tipuri:
Prevenția pre-primară – identifică riscul de transmitere a microbilor de la mamă la copil (în special Streptococul Mutans și Lactobacilii – cauza principală a cariei dentare).
Prevenția primară – reprezintă aplicarea unor strategii de evitare a apariției bolilor oro-dentare. Aceste strategii fac parte din conceptul de “Igienă orală” care poate fi aplicat atât acasă de către pacient, cât și în cabinet de către medic.
Prevenția secundară – are ca scop depistarea și tratarea afecțiunilor oro-dentare în fazele de debut. (ex. Caria dentară, Gingivita)
Prevenția terțiară – se aplică în urma eșecului prevenției primare și secundare și cuprinde totalitatea măsurilor pentru refacerea țesuturilor distruse dar și refacerea funcțiilor. Tratamentul va fi urmat de o abordare preventivă ce presupune controlul și surprinderea apariției complicațiilor. De obicei acest tip de prevenție necesită efort și costuri mai mari în comparație cu prevenția primară sau secundară.
Vestea buna nu întârzie sa apară. În orice etapă te afli, putem interveni, deoarece, în stomatologia contemporană există soluții pentru orice tip de problemă.
Prin îngrijirea preventivă regulată, problemele potențiale pot fi detectate devreme și tratate minim invaziv, înainte sa devină grave. Această abordare reprezintă cel mai bun raport calitate-preț, evitarea durerii și a anxietății inutile.
Aceasta este o scurtă și necesară introducere în PREVENȚIA ORO-DENTARĂ. În cele ce urmează voi intra în cele mai mici detalii și voi explica pas cu pas tot ce trebuie să faci pentru a-ți păstra zâmbetul sănătos toată viața, fără durere, fără costuri mari, fără frica de stomatolog. Acțiunea în prezent ne aduce bucurie în viitor.
Ce putem face?
10 sfaturi de aplicat începând de astăzi:
- Periază dinții după micul dejun și după masa de seară!
- Curăță limba la fiecare periaj!
- Folosește o pastă de dinți cu fluor! (1450 ppm pentru adulți, 1000 ppm pentru copii)
- Cantitatea de pastă de dinți pentru un periaj este cât un bob de mazăre pentru adulți și cât un bob de orez pentru copii.
- Nu umezi periuța înainte de periaj!
- Folosește ața dentară și apa de gură!
- Evită cât mai mult dulciurile, produsele de patiserie, sucurile! (Nu fac bine nici la dinți dar nici la sănătatea generală)
- După fiecare gustare ai 3 variante: periezi dinții, mesteci o gumă sau clatești gura cu apă;
- Mănâncă fructe și legume!
- Zâmbește!
Prevenția este cea mai bună investiție pe termen lung!